Blog 12 februari 2014Ik hoor vaak ‘zij is zo egoïstisch of hij is zo narcistisch’, is dat wel echt zo? Weer een ander ziet die persoon als ‘open en liefdevol’. Het is maar net hoe je iemand bekijkt en wat er IN jou speelt m.b.t. tot die persoon.


Op het moment dat je iemand ‘bestempeld’ als egoïst, dan is dat een oordeel dat jij velt, omdat iemand vaak niet aan een verwachting voldoet, dat wat jij waarschijnlijk logisch zou vinden (en die persoon misschien niet eens aan denkt). 

Een persoon die dat over een ander zegt dat de ander egoïstisch is, geeft eigenlijk een tekortkoming aan bij zichzelf en zou willen dat juist diegene dat opvult.


Ik heb ook een oordeel (gehad) over een persoon die ik echt egoïstisch vond en liep steeds tegen zijn gedrag aan, tot ik erachter kwam dat het deel in mij was (spiegel dus)…. 

Ik moest er om smakelijk om lachen toen ik dat ontdekte. In feite zijn we allemaal een beetje egoïstisch en maar goed ook, want voor jezelf zorgen is belangrijk. 


Als je anderen egoïstisch vindt dan kun je met de vinger gaan wijzen OF je kunt gaan kijken van binnen waarom jij een bepaalde verwachting bij je draagt. Hierdoor kun je de ‘waardebepaling’ van anderen laten en je oordeel en zelfs gedrag aanpassen.


Wat anderen denken, voelen of hoe ze handelen is HUN zaak. 

Jouw gedachten, gevoelens en handelingen zijn JOUW zaak. 

Het leeft zoveel fijner zonder akelige gedachten dat een ander jou tekort heeft gedaan of tekort doet door zijn/haar gedrag. 

Jij hebt in de hand hoe jij je voelt en jij kan de KEUZE maken om jouw weg te bewandelen en dat is geen egoïsme, dat is gewoon goed voor jezelf en anderen zijn.

Liefs Annemarie